diumenge, 13 de maig del 2012

XIII Dia Escolar de les Matemàtiques

En una entrada de juliol de 2010 dedicada al matemàtic Pere Puig i Adam (Puig i Adam: les matemàtiques i la seva didàctica), ja vaig parlar de passada del Dia Escolar de les Matemàtiques (DEM). Aquesta iniciativa de la Federación Española de Sociedades de Profesores de Matemáticas (FESPM)  va néixer l’any 2000, dins el marc de l’Any Mundial de les Matemàtiques declarat per la UNESCO. Com que aquell any també es commemorava el centenari del naixement de Puig i Adam, va néixer el 12 de maig de 1900, es va decidir, crec que amb encert, fer coincidir el 12 de maig amb el DEM.

Enguany, aquesta jornada està dedicada a la relació de l'economia i les matemàtiques (l'ONU va acordar que aquest seria l'Any Internacional de les Cooperatives) i així podem relacionar aquesta ciència que tantes alegries ens dóna, l'economia, amb aquesta altra ciència que tant es valora, les matemàtiques, amb aquestes entitats que tan bé funcionen al nostre país, les cooperatives. Bromes a part, potser és una bona oportunitat per fer una reflexió a les aules sobre les matemàtiques, l'economia i la cooperació. Malauradament, aquest any és la tretzena edició, per a alguns el tretze és de mal auguri, i el dotze d'aquest mes va ser ahir dissabte que no era dia lectiu!

La FESPM ha dedicat una secció en el seu web al  DEM 2012 (cliqueu aqui). Una de les activitats més interessants que hi podreu consultar és el video de la conferència que va tenir lloc a la Universidad Complutense de Madrid a càrrec de Vicente Liern Carrión, catedràtic d'Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat de València, sobre Matemáticas y Economía. Ventajas de la Cooperación. Liern Carrión comenta en aquesta conferència les activitats que ell mateix ha preparat per aquesta diada i que han estat publicades en un quadernet que ha aparegut en la revista SUMA del darrer mes de març.

Els economistes, però, no sempre fan un bon ús de les matemàtiques (podeu llegir, per exemple, la paròdia: Una primera (y humorística) lección de Econometría). De fet, ni els matemàtics en fan sempre un bon ús (Forges tan agut com sempre):

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada